Starogard Gdański stanie się nowym centrum logistycznym Grupy United Beverages

Destylarnia w Starogardzie Gdańskim, należąca do Premium Distillers jednego z największych producentów alkoholu w Polsce, przeszła gruntowną metamorfozę. Odnowione budynki to nie jedyna nowa jakość. Planowane są kolejne inwestycje, które podniosą nie tylko jej atrakcyjność, ale też zwiększą możliwości produkcyjne i magazynowe zakładu.

Przejeżdżający wzdłuż ogrodzenia i fasady starogardzkiego zakładu mogą śledzić kolejne etapy jego rewitalizacji. Na wejściu pojawiła się zupełnie nowa brama wjazdowa, a na odnowionym ogrodzeniu można obejrzeć zdjęcia z długiej historii destylarni. Wieczorem odnowione budynki rozświetlone są zjawiskową iluminacją.

Nowe iluminacje zakładowych budynków przyciągają wzrok.
Nowe iluminacje zakładowych budynków przyciągają wzrok.

Zakład nie przypomina już obiektu sprzed roku. Jego właściciel, grupa United Beverages, poczyniła tu bowiem znaczące inwestycje. Odświeżono wygląd budynku biurowego, laboratorium, hal i magazynów.

Uroczyste otwarcie nowej odsłony fabryki odbyło się 25 października. Wśród zaproszonych gości znalazł się prezydent Starogardu Janusz Stankowiak, który przekazał prezesowi grupy United Beverages, Williamowi Carreyowi, symboliczny klucz do sukcesu z nadzieją na otwarcie długofalowej współpracy na rzecz rozwoju miasta i jego mieszkańców.

– Premium Distillers jest drugim największym zakładem produkcyjnym w mieście, ale przede wszystkim nieodłączną częścią jego historii. W końcu od 177 lat dajemy pracę jego mieszkańcom i mogę śmiało powiedzieć, że stanowimy fragment jego tożsamości – mówi Jakub Talaśka, Dyrektor Zakładu.

– To, jak zmieniła się destylarnia dzisiaj, napawa nas olbrzymim optymizmem. Zakład wreszcie trafił w dobre ręce — dodaje prezydent Janusz Stankowiak. — Te zmiany dostrzegają nie tylko mieszkańcy miasta, ale również wszyscy, którzy przez Starogard przejeżdżają. To dla nas ważny sygnał, że mamy do czynienia z poważnym partnerem biznesowym, któremu na tej fabryce zależy. Liczymy więc na długofalową i stabilną współpracę. Mam nadzieję, że tak dobrze rozpoczęte partnerstwo zaowocuje w przyszłości projektami, które samorząd będzie realizować wspólnie z Premium Distillers – podkreślił Prezydent.

 Uroczyste przekazanie symbolicznego klucza do sukcesu
Uroczyste przekazanie symbolicznego klucza do sukcesu. Od lewej: Przewodnicząca Rady Miasta Anna Benert, Prezydent Miasta Janusz Stankowiak, prezes grupy United Beverages William Carrey, Zastępca Prezydenta Miasta ds. Społecznych Maciej Kalinowski. 

To nie koniec metamorfozy

Podczas środowej uroczystości zaprezentowane zostały plany Grupy United Beverages dotyczące inwestycji i dalszego rozwoju starogardzkiej destylarni. Wykonane prace to zaledwie początek gruntownych zmian planowanych w zakładzie.

– Nadal będziemy prowadzić rewitalizację zaniedbanych obszarów zakładu, ale chcemy też budować silny wizerunek marki i jej rozpoznawalność – mówi Jakub Talaśka.

Jednym z kroków w tym kierunku ma być otwarcie sklepu firmowego. Jego wystrój ma podkreślać industrialny i historyczny charakter zakładu. Przebudowany zostanie zabytkowy budynek dawnej gorzelni koniaków, rumów i araku. Powstanie w nim unikalne centrum konferencyjne. Jego wnętrza, wykorzystujące istniejący zbiornik, w którym dawniej przechowywany był destylat zbożowy, zaprojektowała znana warszawska pracownia architektoniczna Tarnowski Division. Goście będą mogli odwiedzić także zupełnie nową firmową restaurację.

Działający od 177 lat zakład ma fascynującą przeszłość. Założony przez gdańskiego kupca H.A. Winkelhausena w 1846 r., po pierwszej wojnie światowej stał się częścią Państwowego Monopolu Spirytusowego. Zniszczony w trakcie kolejnej wojny został całkowicie przejęty przez państwo. Reprodukcje zdjęć obrazujących te przemiany zdobią dziś nowe ogrodzenie zakładu.

Odnowiony budynek biurowy Premium Distillers w Starogardzie Gdańskim.
Odnowiony budynek biurowy Premium Distillers w Starogardzie Gdańskim.

Nowe centrum grupy United Beverages

Ale nowa jakość architektoniczna i niepowtarzalny klimat to nie wszystko. Co zmieni się w starogardzkim zakładzie? United Beverages będzie kontynuować inwestycje w jego biznesowy rozwój. I to nie tylko z myślą o Premium Distillers.

– Część istniejących budynków chcemy zastąpić nowoczesną powierzchnią magazynową na potrzeby całej Grupy UB – mówi Sławomir Mikos, Członek Zarządu i Dyrektor ds. Operacyjnych Premium Distillers. One również będą wizualnie nawiązywały do tradycji i historii zakładu. Grupa United Beverages rozwija się i potrzebuje więcej nowoczesnych powierzchni magazynowych. Dzięki ich budowie Starogard Gdański stanie się nie tylko sercem produkcyjnym Grupy UB, ale także jej centrum logistycznym.

– Starogard jest świetnie logistycznie położony. Blisko stąd do aglomeracji trójmiejskiej, portów i autostrady. To czyni z niego doskonałe miejsce dla inwestycji. To oczywiście wiąże ze wzrostem zatrudnienia, nie tylko pracowników produkcji czy magazynów, ale także kadry zarządzającej – podkreśla Sławomir Mikos.

Grupa United Beverages nie powiedziała tu jeszcze ostatniego słowa. Kolejne inwestycje są już w drodze.

Premium Distillers

Premium Distillers spółka z o.o. (wcześniej Marie Brizard Wine and Spirits Polska sp. z o.o.) należy do Grupy United Beverages, największego dystrybutora alkoholi w Polsce. Głównym obszarem działalności firmy jest produkcja napojów spirytusowych o najwyższej jakości na podstawie tradycyjnych receptur inspirowanych doświadczeniami wielu pokoleń gorzelników.

Premium Distillers jest właścicielem Zakładu Produkcyjnego w Starogardzie Gdańskim. Destylarnia założona w 1846 r. jest odpowiedzialna za produkcję i butelkowanie wszystkich produktów spółki Premium Distillers. Od roku 2020 firma zrealizowała ponad 100 projektów inwestycyjnych w obszarze produkcyjnym, magazynowania, a także rozwoju jakości i R&D.

Firma zatrudnia około 200 pracowników w tym 120 w Zakładzie w Starogardzie Gdańskim. Roczna produkcja wynosi około 50 mln litrów, jednak park maszynowy daje możliwość trzykrotnego zwiększenia produkcji.

Tekst i zdjęcia – żródło: Małgorzata Pryśko-Grobelna, PR Manager InnTu oraz Maciej Kuźmicz, PR Manager InnTu